|
|
[sunting] Peningkatan tanaman
- meningkatkan hasil;
- meningkatkan ketahanan terhadap penyakit dan kemarau;
- memudahkan penuaian; dan
- memperbaik rasa dan nilai pemakanan.
Pemilihan dan pembiakan tumbuhan pada 1920-an dan 1930-an memperbaik pastura (rumput dan klover) di New Zealand. Usaha mutagenesis sinaran yang gigih (iaitu kejuruteraan genetik primitif) pada 1950-an menghasilkan kelainan bijian komersil moden seperti gandum, jagung, dan barli.
Hasil purata gandum adalah:
- sekitar 2 t/ha di Amerika Selatan;
- kurang daripada 1 t/ha di Afrika; dan
- sehingga 3.5 - 4 t/ha di Mesir dan negeri Arab, dengan pengairan.
Dalam bidang pertanian perindustrian, "perbaikan" tanaman seringnya mengurangkan mutu pemakanan dan mutu yang lain demi memanfaatkan pengeluar. Selepas jentera penuai tomato mekanik dibangunkan pada awal 1960-an, ahli sains pertanian membiak tomato yang lebih keras dan kurang berzat. (Friedland dan Barton 1975). Sebenarnya, satu kajian longitud yang utama tentang aras nutrien bagi banyak sayur menunjukkan kemerosotan yang ketara pada 50 tahun yang lalu. Pada hari ini, Vitamin B2 dalam sayur kebun di Amerika Syarikat merosot sebanyak 38% pada puratanya, manakala vitamin C merosot sebanyak 15% (Davis dan Riordan 2004).
Baru-baru ini, kejuruteraan genetik telah digunakan di sesetengah kawasan di dunia untuk mempercepat proses pemilihan dan pembiakan. Pengubahsuaian yang paling banyak digunakan ialah gen ketahanan racun perosak yang membenarkan tumbuhan tahan pendedahan glifosat yang digunakan untuk mengawal rumpai. Satu pengubahsuaian yang kurang digunakan kerana lebih berkontroversi menyebabkan tumbuhan menghasilkan toksin bagi mengurangkan kerosakan yang diakibatkan oleh serangga (lihat Starlink). Kesan yang sama masih berlaku sehingga hari ini, dengan sebarang perubahan terhad hanya kepada teknologi.
Terdapat pengeluar khusus yang menternakkan atau menanam jenis ternakan dan tanaman yang kurang biasa. Akuakultur, iaitu penternakan ikan, udang, dan alga, amat berkait dengan pertanian. Pemeliharaan lebah yang secara tradisi dilakukan untuk menghasilkan madu lebah kini semakin dipergunakan untuk pendebungaan tanaman.
- Lihat juga : Botani, Senarai tumbuhan jinak, Senarai sayur-sayuran, Senarai herba, Senarai buah-buahan
[sunting] Ternakan
[sunting] Masalah alam sekitar
Pertanian boleh mengakibatkan masalah alam sekitar kerana ia mengubah persekitaran asal dan mengeluarkan produk sampingan yang boleh membahayakan. Contohnya termasuk:- Perubahan pelbagai ekosistem menjadi satu ekosistem tanah pertanian;
- Kehilangan biokepelbagaian: Penggunaan sebilangan spesies dalam tanaman mengakibatkan pengurangan biojisim yang besar serta juga kehilangan haiwan feral, burung, dan sebagainya;
- Hakisan tanah;
- Pengurangan mineral di dalam tanah;
- Keasidan tanah;
- Aras nitrogen dan fosforus yang tinggi di dalam sungai dan tasik;
- Bahaya racun serangga, rumpai, dan kulat;
- Pengeluaran habuk dan gas seperti ammonia, metana, dan karbon dioksida daripada pembakaran dan pembuangan; dan
- Pengeluaran udara yang busuk dari bahan buangan pertanian.
Mengikut Pertubuhan Bangsa Bersatu, sektor penternakan (terutamanya lembu, ayam, dan babi) muncul sebagai sebab utama kepada kesan dan masalah alam sekitar, dari skala tempatan hingga ke skala global. Sektor ini menghasilkan 18% daripada "pembebasan gas rumah hijau di seluruh dunia" daripada segi kandungan karbon dioksida. Sektor penternakan juga menyumbangkan 64% daripada penjanaan ammonia yang mengakibatkan hujan asid dan keasidan ekosistem.
0 komentar:
Posting Komentar